BİLARDO MASASINI TANIYALIM
Bilardo masaları imalat çeşitlerine ve ayak yapılarına göre çeşitlilik arz etmektedir. Bir takım laminent ve karbon kökenli malzemelerle de imal edilebilen bilardo masaları genelde ahşap veya çelik konstrüksiyon olarak yapılmaktadır. İmalatı ne şekilde olursa olsun bütün bilardo masaları değişmez uluslararası standartlara uygun ölçülerde imal edilmektedir.
İÇ HAVUZ
Oyunun oynandığı bölgedir. Bir bilardo masasının iç havuz ölçüleri değişiklik arz edebilir, fakat mutlaka boyu eninin iki misli olmalıdır.
MAÇ MASASI
İç havuz 142cm x 284cm boyutlarındadır. Yerden yükseklik 75-80 cm olmalıdır. Standartlara uygun diğer masa çeşitleri (iç havuz boyutları): 81.5cm x 163cm , 84cm x 168cm, 91.5cm x 183cm, 96.5cm x 193cm, 99cm x 198cm, 101.5cm x 203cm, eğitim masaları.
DIAMONDS (Diabantlar)
Uzun bantlarda 7, kısa bantlarda ise ara mesafeleri birbirine eşit 3 adet diabant – Diamond yada baklava adı verilen işaretler bulunmaktadır.
ISITMA
Masa iskeleti üzerine kalınlığı 4 – 5 cm olan mermer yada arduaz taşı konulmaktadır. Mermerin 10 – 15 cm altında amyant bir levha üzerinde oluşturulmuş resistans sistemi bulunmaktadır. Mermerin, çuhanın ve bantların nemini almak amacıyla yapılan bu ısıtma tesisatı termostatlı olarak imal edilmektedir.
BANTLAR
Kauçuktan oluşturulan bantlar elastikiyet özelliğine sahip, dokuma katmanı olmayan son derece düzgün, sertlik katsayısı (shore) 36 – 40, geri şıçrama elastisitesi 66 – 72 olan bir yapıya sahiptirler. Bant yüksekliği (bantın topa değme noktası) 37 – 38 mm olmalıdır ( 61.5 mm toplar için). Bant yüksekliği ve bant açısının iç havuzun her tarafında aynı olması masanın ve dolayısıyla oyunun kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden biridir.
TOPLAR
Fenol reçinesinin preslenmesi ve tornalanması ile imal edilen bilardo topları, insanoğlunun küreye en yakın olarak yapabildiği bir malzemedir. Karom disiplinleri için 61.5 mm çapında ve 205 – 220 gr ağırlığında olmalıdır. Ancak, bir masadaki toplar arasında 2gr dan fazla fark olmamalıdır.
ISTAKA
Istakalarda %7 neme kadar kurutulmuş sert ağaç kereste kullanılır. Şaft kısmı akağaç, dip kısmı abanoz, gül ağacı, ceviz dişbudak gibi keresteler ile imal edilir. 140-142 cm boyunda olan ıstakalar için 480-560 gr ağırlık kabul edilmektedir. Istakanın ucunda şok emici özellikli plastik yada fildişinden yapılmış fiber adını verdiğimiz bir malzeme vardır. Istakaların dip çapı 32mm, uç çapı ise 10-15 mm arası olmaktadır. Istakanın ucundaki fiber in üzerine, topa temas edecek olan bölgeye kösele monte edilmektedir.